Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Bent u van plan een woning te kopen, dan kunt u terecht bij een aankoopmakelaar. Een verkoopmakelaar is gespecialiseerd in verkoop van onroerend goed. Van tevoren spreekt u samen met een verkoopmakelaar af welke werkzaamheden u zelf uitvoert en welke u wilt uitbesteden. Op deze pagina beschrijven wij de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar.

 • Het bepalen van de vraagprijs
 • De woning verkoopklaar maken
 • Gesprekken voeren met geïnteresseerden
 • Een koopcontract opstellen

Evenals bij een aankoopmakelaar is het ook niet verplicht om samen te werken met een verkoopmakelaar. Het is mogelijk om zelfstandig uw woning te verkopen. Of u wel of niet een verkoopmakelaar inschakelt hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u geen haast bij de verkoop, enigszins ervaring op het gebied van woningverkoop? Dan is het begrijpelijk als u eerst zelf wilt proberen om de woning te verkopen. Heeft u haast bij de verkoop en geen kennis van onroerend goed? Dan raden wij absoluut aan om een verkoopmakelaar in te schakelen.

Vraagprijs bepalen

De allereerste stap bij verkoop van een woning is het vaststellen van de vraagprijs. De verkoopmakelaar voert hier verschillende stappen voor uit;

 • Onderzoekt of er vergelijkbare woningen zijn
 • Onderzoekt of er toekomstplannen zijn in uw buurt
 • Bekijkt uw woninggegevens in het Kadaster
 • Vraagt naar uw persoonlijke situatie en uw wensen

Zodra de verkoopmakelaar alle nodige informatie heeft verzameld, wordt er een verkoopprijs aan u voorgesteld. Bent u het eens met de prijs? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Woning verkoopklaar maken

Nadat de vraagprijs is bepaald, is het tijd om de woning verkoopklaar te maken. De makelaar voert de volgende stappen uit;

 • Beeldmateriaal wordt ontwikkeld. De woning wordt gefotografeerd.
 • Veelal wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld.
 • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd.
 • Uw woning wordt op het internet geplaatst.

Evenals bij een aankoopmakelaar, overlegt u vooraf welke werkzaamheden de verkoopmakelaar voor u uitvoert. Wij geven u enkel een idee van de meest voorkomende werkzaamheden van makelaars.

Overleggen met geïnteresseerden
Zodra de woning online staat, kunnen geïnteresseerden reageren. Het officiële verkoopproces is begonnen. De verkoopmakelaar gaat met mogelijke kopers in gesprek. Door de jarenlange ervaring, weet een verkoopmakelaar binnen enkele minuten of iemand een koop overweegt.

Koopcontract ontwikkelen

Is er een geschikte kandidaat gevonden? Is de onderhandelingsfase afgerond? En heeft u akkoord gegeven op het bod? Dan is het tijd om het koopcontract te ontwikkelen. De verkoopmakelaar voert dit voor u uit. Is het koopcontract definitief? Dan brengt de verkoopmakelaar u in contact met de notaris. Bij de notaris worden alle officiële documenten getekend en heeft u uw woning verkocht.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

Het is niet wettelijk verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen. U bepaalt zelf of u wel of geen hulp en begeleiding nodig heeft. Het is mogelijk om vrijblijvend in gesprek te gaan met Makelaars Rotterdam. U kunt al uw vragen stellen.

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met de makelaars uit de omgeving van Rotterdam. Zij helpen u graag!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Rotterdam?