Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Aankoop van onroerend goed is geen eenvoudige klus, er komen veel stappen bij kijken. Makelaars Rotterdam begrijpt dit en helpt u hier graag bij. Wij leggen u uit welke makelaars er bestaan en bij wie u terecht kunt als u van plan bent een woning te kopen. Een aankoopmakelaar is actief in de makelaardij en gespecialiseerd in aankoop van onroerend goed. Onze aankoopmakelaars begeleiden u tijdens het hele aankoopproces. Dit houdt in dat de makelaar u helpt bij de zoektocht, de bezichtiging, de koopakte en bij de afhandeling.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Het is niet wettelijk verplicht om samen te werken met een aankoopmakelaar. U mag een woning zelfstandig kopen. Wij raden het echter wel aan om hulp te vragen van een aankoopmakelaar, omdat deze professional exact weet welke stappen er ondernomen moeten worden. Hieronder beschrijven wij de voordelen van een aankoopmakelaar:

  • Aankoop van onroerend goed kost veel tijd. De zoektocht, de onderhandelingen, de koopakte en de afhandeling bij de notaris. Een aankoopmakelaar neemt veel werk uit handen, waardoor u uw tijd ergens anders aan kunt besteden.
  • Een aankoopmakelaar is dagelijks actief op de woningmarkt en kent daardoor alle ins and outs. Een aankoopmakelaar weet als eerste welke woningen er op de markt komen en wellicht interessant voor u kan zijn.
  • Een aankoopmakelaar ontfermt zich over al het papierwerk. Hier hoeft u zich niet mee bezig te houden.
  • Het is mogelijk dat u emotioneel verbonden raakt met een woning. Een aankoopmakelaar is dat niet en geeft te allen tijde betrouwbaar en onafhankelijk advies.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en deelt deze met u. Een aankoopmakelaar weet exact hoe er onderhandeld dient te worden.

Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar voert de werkzaamheden niet kosteloos uit. U betaalt de aankoopmakelaar voor de geleverde diensten, dit worden makelaarskosten, ook wel makelaarscourtage genoemd. Wij begrijpen dat u graag een idee krijgt van de kosten. Via Makelaars Rotterdam is het mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Om u nu alvast een beeld te geven, beschrijven wij hieronder de meest voorkomende tarieven.

  • Vast tarief; van tevoren spreekt u met de makelaar af voor welk tarief de makelaar de werkzaamheden uitvoert.
  • Percentage van de aankoopsom; bij dit tarief betaalt u een percentage van de aankoopprijs. In de meeste gevallen is dit 1,5% van de aankoopsom.
  • Prestatietarief; kiest u voor een prestatietarief? Dan betaalt u de aankoopmakelaar naar prestatie. In dit geval gaat het erom dat de makelaar de deal probeert rond te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs. Voorbeeld; het lukt de makelaar om op €175.000,- uit te komen, terwijl de originele vraagprijs €200.000,- was. U betaalt vervolgens 5% over €25.000,- aan de makelaar.

Makelaarskosten vallen niet onder de kosten koper en zijn ook niet aftrekbaar. De prijs die u betaalt voor het taxatierapport en de kosten van de notaris mag u wel aftrekken van uw inkomsten.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Rotterdam?